Mathias Poulsen

Play Activist & Researcher @ Designskolen Kolding

Om deltagelsesmuligheder

Har du spørgsmål, kommentarer eller har du lyst til at lege med? Kontakt mig på mp@dskd.dk.

For nogle uger siden delte jeg, med en vis ængstelse, min åbne invitation til at lege med i de eksperimenter, jeg i de kommende måneder og år gerne vil gennemføre i mit PhD-projekt, “Designing for Playful Democratic Participation”:

Ængstelsen skulle vise sig at være ubegrundet, for siden har jeg modtaget adskillige positive henvendelser og interessetilkendegivelser. Ja, faktisk mange flere, end jeg kunne have håbet på. Det er jeg dybt taknemmelig for – tak til alle jer, der har været nysgerrige og imødekommende. Det gør en verden til forskel, når jeg nu gerne vil bedrive så åben og samskabende forskning som muligt.

Demokratisk co-design

Der er givetvis flere, der stadig undrer sig over, hvad det mere præcist er, jeg inviterer til. Hvad skal de her meget omtalte eksperimenter bestå af?

Kort fortalt, så skal vi sammen undersøge, hvordan vi kan fortolke hvad en skrammellegeplads kan være i dag – som et demokratisk rum i stil med agoraen, hvor borgere kan mødes for at undersøge de spørgsmål, der trænger sig på. Forskellen er, at her foregår undersøgelsen ikke kun sprogligt, men også gennem vores hænders leg med fysiske materialer og gennem vores kroppes interaktion med hinanden. Kropslig deliberation, kalder jeg det.

Når jeg ikke mere præcist kan sige, hvad der skal ske, så er det fordi, at de temaer jeg gerne vil undersøge kun viser sig og vokser frem af det, vi er fælles om. Det kræver et særligt rum, som jeg håber vi sammen kan skabe gennem en fælles proces, jeg forventer kommer til at se nogenlunde sådan her ud:

Jeg lægger altså op til en co-design proces, hvor der er en masse spørgsmål, som vi er nødt til at undersøge sammen:

  • Hvor længe skal eksperimenterne vare?
  • Hvor skal de foregå?
  • Hvem kan/skal deltage?
  • Hvilke materialer skal vi bruge? Hvor skaffer vi materialerne?
  • Hvilke temaer og spørgsmål skal vi behandle?
  • Hvad sker der når nye temaer og spørgsmål opstår undervejs?
  • Hvad skal eksperimenterne føre til? Hvad skal der komme ud af dem?
  • Hvordan forholder vi os til spørgsmål om sikkerhed?

Mulige roller

Der er mange forskellige mulige roller og dermed mange forskellige måder at deltage i projektet på. Indtil videre kan jeg se følgende muligheder, som selvfølgelig kan overlappe:

Forventninger

Jeg er meget opmærksom på, at man kan have mange forskellige årsager til at fatte interesse for projektet og eksperimenterne. Måske synes du bare det lyder sjovt? Måske er du også optaget af at udvikle nye metoder til samskabelse og demokratisk deltagelse? Måske er der bestemte temaer, du gerne vil undersøge?

Personligt håber jeg på at finde legekammerater der…

  • Er nysgerrige på nye deltagelsesformer
  • Kan vælge og skaffe adgang til et sted
  • Vil være med til at definere relevante temaer
  • Har lyst til at deltage i de konkrete eksperimenter
  • Vil hjælpe med at udvælge og skaffe materialer
  • Kan invitere flere med ind i eksperimenterne

…men hvad håber du på?

Nysgerrighedsmøder?

Hvis du stadig har lyst til at lege med, så lad os snakke sammen. Inden da må du gerne reflektere over de spørgsmål, jeg har stillet, og selvfølgelig overveje, hvad du gerne vil have ud af at være med.

Og tænk så også lige over, hvilken genstand eller hvilket materiale, der bedst afspejler de forventninger eller forhåbninger, du har til den samtale vi skal have. Hvad er du særligt nysgerrig på og hvordan ser den nysgerrighed ud?

Jeg er begyndt at holde dialog- og nysgerrigheds møder med nogle af dem, der umiddelbart kan se sig selv i projektet, og her kan du se min præsentation fra de første møder:


Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.